top of page

Care este haosul din gândurile mele?

Anii de facultate sunt acei ani în care trecem prin acele experiențe de viață care ne formează, marchează și ne clădesc pentru viitor. Asta o pot spune din experiență, deoarece fiind deja studentă în anul 3 de facultate la Universitatea Babeș-Bolyai, am trecut prin asemenea experiențe care în primă fază par terifiante.




Primul an de facultate


Acum cu începerea noului an universitar, amintirile primului an de facultate mi-au năpădit mintea. Încă îmi amintesc tot entuziasmul pe care l-am simțit după ce m-am înscris în acea vară. Așteptam cu nerăbdare să mă duc la Cluj și să îmi încep viața de studentă despre care auzisem atâtea lucruri: despre cât de distractiv o să fie, despre câte amintiri minunate o să îmi fac, despre cât de frumos este să fi student. Nici nu mă gândisem la vreun aspect negativ.


Dar nu am luat în considerare frica și anxietatea pe care le voi resimți.





Teama de necunoscut și de eșec


Pentru că așteptările mele nu au fost în totalitate îndeplinite. Nimeni nu îmi vorbise despre cât de greu este să începi o viață într-un oraș nou, să faci trecerea de la liceu la facultate, să ai cursuri și seminare de la opt dimineața până la opt seara, să ai câte șapte examene într-o sesiune, să îți faci noi prieteni.

După primele săptămâni de facultate au început să îmi treacă tot mai multe gânduri în minte: “Vreau să mă las de facultate”,De ce este așa de greu?”, “Facultatea asta nu este pentru mine”.


Tot mai multe gânduri negre și tot mai puțină motivație de a continua. Atunci am simțit cum toate dificultățile mă lovesc rând pe rând. Și în acel moment am știut că trebuie să încep să îmi gestionez mai bine emoțiile negative și să îmi organizez tot haosul care se formase în mintea mea.






Frica este doar în mintea noastră


“Viața începe acolo unde se sfârșește zona ta de confort” – Neale Donald Walsh


După ce a trecut și prima sesiune și primul an de facultate, am început să realizez că, defapt, facultatea nu este așa un “monstru” pe cât o simțisem atunci. Odată ce am început să mă organizez mai bine, să mă obișnuiesc facultatea și cel mai important să ies din zona mea de confort, am început să mă bucur de studenția mea. Am luat note bune, am rămas la buget și am luat bursă, lucruri la care nici nu mă gândisem atunci.


Iar acum, în anul 3, pot spune că acel haos, acea anxietate pe care le resimțisem atunci, au rămas acolo, iar varianta mea de atunci speriată cu siguranță ar fi mândră de mine. Totuși, chiar și acum mai am momente în care mă năpădesc gândurile negative. Este normal până la urmă. Dar am învățat că mintea noastră accentuează fricile care se formează în capul nostru, iar noi trebuie să învățăm să facem diferența dintre frică și realitate.


Ca și sfat pentru boboceii de facultate: Orice început este mai greu. Dar odată ce ai trecut de el și ai gestionat toată situația în mod corespunzător, nu ai idee cât de frumos poate fi în realitate și cât de mult vei evolua. Asta este esența vieții. Să nu renunți niciodată!


„O cotitură nu este un capăt de drum decât dacă nu virezi în direcția respectivă.” – John C. Maxwell




_________________________________________________________________________________________________________


Articol realizat de: Melinda Sălăjan, studentă


Editor: Mădălina Hodorog


Photos: Arhiva FUTURE



Articolul face parte din categoria Sunt Student. Care este hasul din gândurile mele? în care am provocat studenții să scrie ei un articol despre emoțiile, haosul din gânduri și din suflet. Prin intermediul acestor articole-opinii îmi doresc ca tu, cititorul, să conștientizezi mai bine modul în care gândesc tinerii și să îi ajuți, acolo unde poți, prin experiența sau personalitatea ta. Aceste articole-opinii sunt redactate în întregime de studenții care și-au luat provocarea de a vorbi deschis despre lucrurile despre care nu prea vorbim în mod normal.


Iubesc să ajut tinerii să iasă din haos. Așa cum știi, prin programele pe care le-am conturat: FUTURE, EDUSPACE sau cursurile de #EducatieAltfel în școli, sesiunile 1 la 1 - am interacționat cu peste +9200 tineri și profesori din întreaga țară, precum și profesioniști. Tot ceea ce fac este pentru mai multă claritate.


Construiesc punți acolo unde sunt prăpăstii. Între liceu și facultate. Între facultate și piața muncii.


(Mădălina Hodorog)

Comments


bottom of page