Știu - ai tot auzit de ele. Știi că sunt în vogă, companiile le caută atunci când fac recrutarea și cumva, cumva, nu ai o imagine completă despre ele.
Învață ce sunt competențele soft din acest articol, însă nu rămâne la acest stadiu pentru că ele trebuie dezvoltate pentru a fi puse în practică.
Ce sunt competențele soft?
Competențele, abilitățile sau skill-urile soft (le vei găsi sub toate aceste denumiri) sunt competențele tale non-tehnice care îți arată cum lucrezi. Competențele soft se referă la modul în care lucrezi cu alți oameni, cum te organizezi, ritmul cu care lucrezi sau modul în care gândești.
De-a lungul timpului, ele au fost la rândul lor clasificate în diverse categorii: competențe interpersonale, de comunicare, de leadership, organizarea timpului etc. Câteva dintre ele le poți vedea mai jos.
De ce sunt ele importante?
Competențele soft sunt foarte căutate azi în piața muncii pentru că ele îți asigură succesul la locul de muncă. Sunt foarte mulți profesioniști care dețin competențe hard (cele tehnice), însă pentru a evolua și a avea succes, aceștia au nevoie și de competențele soft.
La interviul de angajare, recruiterii vor să vadă ce competențe soft ți-ai dezvoltat de-a lungul timpului și care nu pot fi văzute printr-un simplu CV (cel mult pot fi intuite de către un recruiter. De exemplu, dacă ai făcut voluntariat la o firmă de organizare eveniment, recruiterul poate intui că ai competențe bune de organizare).
Un alt motiv pentru care aceste competențe sunt importante este faptul că ele pot fi transferate indiferent de locul de muncă în care lucrezi, ceea ce face ca un astfel de candidat să se adapteze foarte ușor la orice loc de muncă.
Cum le dezvolți?
Deși sunt ușor de transferat, dezvoltarea competențelor soft ia timp și necesită un alt tip de educație. Dacă educația formală dezvoltă în principal competențe hard, educația experiențială dezvoltă competențele hard.
Așa cum știi, de 8 ani construiesc contexte prin care oamenii să își dezvolte aceste competențe soft și în special tinerii care se pregătesc pentru primul loc de muncă. În acest sens, am construit primul program de #EducatieAltfel ce dezvoltă o parte din competențele soft și ajută tinerii în primul loc de muncă.
Programul FUTURE - Construiește cu pasiune a avut deja 3 ediții cu peste 150 de tineri - 35 profesori universitari - 3 companii care au susținut dezvoltarea acestora.
Mai mult, în ultimii 2 ani am început să susțin sesiuni de consultanță 1 la 1 care construiesc încă o punte în dezvoltarea competențelor și găsirea pasiunii.
Îndrăznește și tu. Azi!
Construiește cu pasiune. Îndrăznește. Azi!
Cu drag,
Mădălina
Sursa foto: arhiva FUTURE, Developgoodhabits.com
Comments