Angajarea...poate mulți o privesc ca pe o nimica toată, poate alții nu îi oferă atât de multă atenție sau poate nu se gândesc deloc la ea. Ei bine, pentru mine, o studenă în an terminal nu este tocmai cel mai plăcut subiect de discuție, deoarece mă urmărește o frică și o nesiguranță pe care nu pot să o explic atât cât ar trebui, dar pot foarte bine să o simt.
Există o foarte mare șansă ca această nesiguranță să plece de la perioada în care încă eram elevă. Atunci când le spuneam oamenilor faptul că vreau să urmez o specializare precum Comunicare și Relații Publice, aceștia nu aveau expresia pe care doreai să o vezi în acele momente. Apoi apărea întrebarea: „Dar tu ce o să faci cu facultatea asta?” și ideile precum „Nu pare că o să poți să ai un loc de muncă stabil după terminarea facultății”. Sunt sigură că nu doar eu am primit astfel de întrebări sau astfel de îndoieli despre locul de muncă pe care o să îl am.
Nu pot spune că știu foarte multe informații despre angajare, deoarece niciodată nu am fost angajată pe bune, sau cel puțin nu în domeniul meu. Am fost angajată doar ca înlocuitor într-o vară, dar repet, nu în domeniul meu.
Așa că, ce știu eu despre angajare?
În primul rând, știu că este absolut necesară deținerea unui CV care să fie foarte bine construit, deoarece CV-ul este prima interacțiune indirectă între un angajator și posibil angajat. După cum spune și vorba, prima impresie este cea mai importantă.
După ce angajatorul va vedea CV-ul poate să decidă dacă vei avea șansa să participi la un interviu. Bineînțeles, următor pas extrem de important și decisiv aș putea spune, este interviul. Aici ai șansa să prezinți cea mai bună variantă a ta, trebuie să dai dovadă de seriozitate și implicare în job-ul pe care ți-l dorești.
O problemă a absolvenților, și chiar și a mea, când vine vorba de angajare, e atunci când angajatorul cere o minimă experiență în domeniu. Știm cu toții că nu este tocmai ușor să faci o facultate și în același timp să și muncești în domeniul pe care îl studiezi.
Acest mediu online în care studiem acum, putem spune că ne-a ajutat, deoarece este mult mai ușor acum să te împarți între muncă și școală, putând să le faci pe ambele din confortul casei tale.
Unele facultăți își dau mai mult interesul pentru viitoarele locuri de muncă ale studenților, iar altele mai puțin. Din perspectiva mea, facultățile al trebui să se implice cât de mult pot în ajutorul studenților pentru a avea un loc de muncă, poate cu diverse sfaturi sau prin crearea unor conexiuni între studenți și angajatori.
În concluzie, angajarea poate să fie un pas destul de dificil în viața unui student, dar dacă ai lângă tine oamenii care pot să îți ofere șansa de a face practică, nu trebuie să eziți să o faci, deoarece practica este o parte din dezvoltarea ta atât ca om, cât și ca angajat.
Articol realizat de: Vanessa Leuca
Editor: Mădălina Hodorog
Photos: Unsplash
----
Articolul face parte din categoria Sunt Student. Ce fac mai departe? în care am provocat studenții să scrie ei un articol despre cum văd angajarea, cariera și viitorul lor. Prin intermediul acestor articole-opinii îmi doresc ca tu, cititorul, să conștientizezi mai bine modul în care gândesc tinerii și să îi ajuți, acolo unde poți, prin experiența sau personalitatea ta. Aceste articole-opinii sunt redactate în întregime de studenții care și-au luat provocarea de a vorbi deschis despre lucrurile despre care nu prea vorbim în mod normal. Vanessa nu a fost (încă) în programele mele.
Iubesc să ajut tinerii să iasă din haos. Așa cum știi, programul FUTURE - Construiește cu pasiune a ajutat în 5 ediții peste 350 de studenți și 200 de profesori universitari să facă trecerea de la facultate la primul job. Din 2022, am lansat și programul FUTURE Student - Alege un viitor cu pasiune unde ajutăm elevii și profesorii de liceu să ia decizii conștiente legate de alegerea facultății.
Construiesc punți acolo unde sunt prăpăstii. Între liceu și facultate. Între facultate și piața muncii.
(Mădălina Hodorog)
コメント