top of page

TEDxCluj 2022 văzut prin ochii unei tinere care a participat la eveniment


Sâmbătă, 4 Iunie 2022, a avut loc evenimentul TedxCluj Choises, desfășurat la BT Arena din Cluj-Napoca astfel încât în număr cât mai mare vom dezbate subiectul alegerilor din viața noastră de zi cu zi și felul în care acestea ne reflectă pe noi ca persoane și viitorul nostru.


Noi, un grup de elevi și studenți am avut oportunitatea de a participa la acest eveniment datorită programului FUTURE ediția BCR cărora le suntem extrem de recunoscători. Mai jos vezi impresiile mele, unei studente care a gustat din plin evenimentul



În cadrul evenimentului am avut alături de noi pe speakerii: Romulus Cipariu, Kai Brand-Jacobsen, Mihai Zânt, Bartosz Ostalowski, Dragoș Stan, Paul Mureșan, Alice Iacobescu, Tim Walther, Mihail&Band, Claudiu Teohari, Mădălina Cocan, Marius Șoflete, Laura Orian, Maia Morgenstern, Nicolai Tand, Gáspár György, dar de asemenea și pe Amalia Enache, moderatorul evenimentului, Răzvan Cherecheș curatorul speakerilor și Tudor Pasc care a făcut posibilă desfășurarea evenimentului. Fiecare dintre aceștia și-au împărtășit propria experiență și propriile sfaturi în legăturile cu alegerile din viața noastră, astfel vom relua pentru fiecare dintre ei și mesajul pe care ni l-au transmis.


Romulus Cipariu, în urmă cu 18 ani a descoperit țambalul „instrumentul din spatele orchestrei", astfel înființând trupa Domina. Romulus a vorbit despre alegerea pe care a făcut-o în legătură cu țambalul și piedicile pe care le-a întâmpinat de-a lungul anilor cu un instrument atât de subapreciat față de valoarea sa adevărată fiind „un sac de box, prieten și vector de creație și exprimare’’.



Kai Brand-Jacobsen lucrează de aproximativ 20 de ani în zone cu pericol și conflict armat și este președintele Institutului Român pentru Pace (PATRIR). De anul acesta, el a devenit CEO al All for Ukraine Global Humanitarian Response and Refugee Support. Kai ne-a vorbit despre războaiele și crizele care ocupă spațiu în viețile noastre și alegerile pe care le putem face în privința acestora deoarece toate crizele și problemele acestea sunt din pricina unor alegeri. Acesta ne-a mai prezentat și situațiile din Ucraina, Siria și Afganistan, modul în care afectează și cum este să trăiești într-un război.





Mihai Zânt este Executive Coach, Trainer și Partener Co-fondator în Career Shift.ro și HUMANISTIC. Aceasta are o experiență de peste 10 ani în conducerea comunităților în urma cărora și-a concentrat activitatea spre organizații care să învețe. Mihai a fost prezent pe scena TEDxCuj în mod virtual tocmai din Thailanda și ne-a vorbit despre locul pe care-l ocupă munca în viața noastră activă (2/3) și felul în care încearcă să realizeze conceptul de a lucra 3 zile pe săptămână.


Mihai a prezentat la ce riscuri poate duce suprasolicitarea unui loc de muncă: atacuri de panică, frică. În subiectul deschis s-a punctat si despre demisia și raportul demisiilor (intenția de demisie atinge peste 50% din populație), dar descoperim că o cauză este nevoia de redescoperire de sine, ducând la modul în care Mihai încearcă să-i ajute pe aceștia să-și găsească calea prin ICS-Identitate-Contribuție-Stare.



Bartosz Ostalowski este singurul pilot de curse din lume care nu are brațe și conduce cu picioarele, fiind acreditat de Federația Internațională de Automobilism din lume. El participă în competiții sub aceleași reglementări precum ceilalți piloți ai Polish Drift Championships și ai ligilor europene. Acesta a început să participe la conferințe și seminarii ca speaker motivațional și a demarat propriul serial, unde testează automobile exclusiviste și discută cu diferiți invitați despre pasiunile lor. Mai mult, Bartosz participă și ca artist, membru al VDMFK Publishing House, unde oamenii pictează cu picioarele și gura.


Pe scena de la TEDxCluj, Bartosz ne-a vorbit despre alegerea care i-a schimbat viața la doar 6 luni după accident, o alegere descoperită dintr-o frică de a nu-și pierde pasiunile. El a început să urmărească materiale video despre condusul fără mâini, lucru ce l-a și pus în practică prin exercițiu ajungând să evolueze, dar și cu ajutorul mașinii, fiind echipată potrivit pentru acest tip de condus. Bartosz, în ciuda greutăților întâmpinate pe parcurs, a ales să găsească soluții, fiind inspirat și de pictura fără mâini, învățând să trăiască cât mai normal posibil.



Paul Mureșan este un artist, regizor, animator și ilustrator cu specialitatea în benzi desenate. Cu experiența sa în arta vizuală, a avut mai multe expoziții personale de desen în Europa și a devenit cunoscut pentru scurtmetrajele de animație multipremiate; Pui de Somn (2014), Mamă, Tată, trebuie să vă spun ceva (2016), CEVA (2018) și Cântec de leagăn (2020).


În cadrul evenimentului, acesta ne-a vorbit despre impactual morții și a gândirii exagerate asupra acesteia și despre cum toate fricile au o bază, aceasta fiind frica de moarte. Teroarea existențială putem alege să o ameliorăm prin pasiuni care ne distrag gândurile și ne ajută în a ne trăi viața.


Fugim de moarte, fugim de viață



Alice Iacobescu este unul dintre cei mai respectați jurnaliști de radio și televiziune, având o experiență de peste 30 de ani. Ea ne-a vorbit despre puterea de a alege, despre cum la vârsta de 19 ani locul de muncă a fost unul simplu, natural, care s-a transformat în 10-15 ani într-unul complicat. Ne-a prezentat despre noile oportunități și plecarea de nicăieri „nu așteptați ocazii’’, despre frica de nou ce duce la nevoia de schimbare. Astfel Alice ne-a arătat că în viață, și mai ales la locul de muncă, totul depinde de alegerile noastre, dorința, plăcerea și corectitudinea cu care abordăm totul.


M-am aruncat în gol, dar ce urmează va fi alegerea mea.’


Tim Walther este expert în marketing, petrtecându-și cea mai mare parte a carierei lucrând în diferite poziții de marketing management în industria auto și media. Tim conduce activitățile NFT&Metaverse.


Tim a vorbit despre Metaverse ca fiind o lume în care tu ești propriul deținător, în care ai acces total asupra alegerilor tale, dar și cum să controlăm o posibilă dependență astfel încât să nu uităm de viața reală, despre aparența pe care ne dorim să o expunem pe social media sau în viața de zi cu zi care este posibila în acest mediu online. Astfel preluăm o nouă lume, un refugiu, în care fiecare își controlează alegerile după bunul plac, și finalitatea la care pot duce acestea.


VIRTUAL REALITY = ALTERNATIVE REALITY


Claudiu Teohari/Teo este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai cunoscuți artiști de stand-up comedy din România. Teo are o experiență incredibilă pe scenă, începând cu cea din club, până la spectacole și turnee prin țară, maratoane, cât și colaborări cu comedianți de afară, având subiecte de comedie diverse și bine documentate.


Teo a făcut parte din rubrica speakerilor „No choise’’, astfel vorbindu-ne despre cariera sa de comediant fiind realizată dintr-un impuls, nu dintr-o alegere. El ne-a prezentat diferențele de stand-up din România și Statele Unite, astfel exprimându-și munca și statornicia de care a dat dovadă pe parcursul carierei sale pentru a evolua și a rămâne, aceasta fiind bazată pe dedicația lui față de job. În afara locului de muncă, el ne explică că nu este nevoie de un plan sau de o continuitate de alegeri pentru a ne trăi viața.


Nu alegi job-ul, alegi să urci pe scenă’


Mădălina Cocan este CEO și cofondator al unui brand de lactate de specialitate 100% românești, naturale și integrale, adaptate cerințelor și posibilităților lumii de azi.


Mădălina a punctat cercetarea de care ai nevoie pentru a evolua într-o firmă în care se produc bunuri pe lângă servicii, spre exemplu popularitatea produselor din lactate (burduf și lactate), producerea acestora ducând la invoație. Ea ne-a arătat alegerea pe care a fost nevoită să o facă pentru venitul firmei, să rămână un business Românesc sau să accepte investitori și reglemetările la care se expun odată cu acestea. Astfel, Mădălina este un exemplu în care alegerile pe care le facem nu sunt mereu cele mai plăcute nouă, dar sunt cele de care avem nevoie.


Poteca mea mă va duce acolo unde-mi va fi bine


Marius Șoflete este inginer constructor, proiectant specializat de case pasive, dulgher de ocazie și creator de conținut online. A participat la concursuri internaționale de case solare, a ridicat refugii în munți cu elicopterul, a făcut primele case pasive certificate din România de către Institutul Internațional de Case Pasive din Germania și multe altele. Pentru Marius, modul în care o locuință sau un imobil este construit ne influențează modul în care trăim, acesta ducând la influențarea fericirii vieții noastre.


În cadrul evenimentului Marius ne-a explicat, pe înțelesul tuturor, tot ce avem nevoie să știm despre gaz, încălzire și mediu, dar și despre consumul acestora. Printr-o serie de diagrame, Marius și-a atins scopul de a explica într-un mod cât mai clar creșterea prețurilor la gaz din ultima perioadă, nivelul dioxidului de carbon aruncat în aer, dar și cantitatea de gaz utilizată pe perioada anotimpurilor. De asemenea ne-a prezentat și metodele în care noi putem alege ca toate acestea să fie utilizate într-un mod cât mai sănătos și ecologic, astfel încât să putem să economisim și energie.



Maia Morgenstern este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite actrițe, cu numerate premii și distincții; Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Emma (londra), pentru rolurile sale, Ursul de Argint, la Festivalul Filmului de la Berlin și Premiul Felix, al academiei Europene de Film, pentru rolul Nela din filmul Balanța și multe altele.


Prin experiența ei personală, ne-a povestit cum fiecare dintre noi avem „teama de a alege". Fiind deja de o perioadă îndelungată în domeniul artistic, ne poate spune cu exactitate că perseverența și trecerea peste greșeli este cea mai importantă, deoarece în carierele noastre pot apărea situații în care să renunțăm după ce am fost respinși, sau „tăierea aripilor’’ în urma amenințărilor altora. Acestea sunt doar niște situații prin care aceasta a trecut și ne-a putut face să înțelegem că în viață, în ciuda pasiunilor sau a plăcerilor noastre, este bine să ne setăm niște priorități.


Decizile, responsabilitățile, eșecurile și reușita îți aparțin.’


Nicolai Tand și-a început parcursul spălând vase într-un restaurant din Franța, iar apoi, cu timpul, ajungând director de restaurant. În ciuda poziției, Nicolai s-a întors înapoi acasă unde a deschis un restaurant în centrul capitalei.


Nicolai ne-a povestit pe scurt viața lui, modul în care a trebuit să renunțe la studii superioare pentru a-și asuma munca pentru familie devenind „bărbatul casei". Dorind o viață mai bună pentru el și familia sa, acesta își începe drumul spre Franța (un anotimp a durat călătoria) Serbia(Belgrad)-Italia (Veneția)-Franța (Paris), prin care întâmpină diferite obstacole pe care de asemenea nu le-a luat în considerare. Astfel, viața lui Nicolai, prin experiența lui, a fost un exemplu excelent prin care alegerile pe care le facem nu sunt mereu cele mai ușoare, sau corecte, dar mereu finalitatea va fi cea mai bună.




Gáspár György este psiholog și psihoterapeut relațional sau custode de povești de viață, astfel desfășurându-se și tema pe care a încercat-o să o combine cu alegerile în viață. El ne arată cum copilăria ne poate afecta viitoarea viață de familie prin certuri care au la baza lucruri minore, dar ascund anxietate, dar și o luptă pentru putere care de fapt devine o luptă pentru iubire. Ne explică că într-o relație există 3 etape, prima etapă fiind etapa de „miere’’, a doua etapă unde apar problemele, iar a treia etapa este ceea ce alegem să facem sau cum alegem să reacționăm în etapa a doua. Ca ultim speaker, dar nu cel din urma, Gáspár György a încercat, dar a și reușit să ne prezinte cum alegerile pe care le facem pot face ca viața noastră și a celor din jur să se schimbe.



Astfel, evenimentul de anul aceta TEDxCluj Choises a pus accentul pe explicarea, exemplificarea și demonstrarea importanței alegerilor în viața noastră de zi cu zi, cea viitoare și cea alături de persoanele din jurul nostru.





 

Autor: Moraru Iulia Loredana

Editor: Mădălina Hodorog, Hongu Cosmin

Photos: Arhivă personală

Comments


bottom of page